Julhälsning från SWERMAs ordförande

Jag börjar denna julhälsning med att tacka Athina Pehrman för sin tid som ordförande. Hon höjde ribban och prestationsnivån rejält. Det är inte enkla skor att fylla när jag nu tagit över.

Vem är jag då? Blev medlem i SWERMA 2013, när jag började som Insurance & Risk Manager på Svevia. Från mäklarrollen blev detta en ny uppgift för mig och att hantera ett captive hade varit svårt utan all det stöd jag ganska omgående fick från branschkollegor genom just SWERMA. Captivegruppens möten blev en sorts utbildning och jag snappade upp mycket lärorikt. Idag har jag suttit i SWERMAs captivegrupp, sitter i FERMAs Captive Committee och är Manager för ett captive baserat i USA. Mitt nya jobb på Autoliv innebär nya utmaningar som jag ser fram emot och ser fortfarande hur mina branschkollegor och numera många goda vänner, stöttar mig och finns där att bolla idéer med. SWERMA är för mig och många andra ett fantastiskt nätverk och redskap för förkovring, nätverkande och ett trevligt sätt att få nya kontakter och vänner.

Trots reseförbud, hemarbete och social distansering ser vi nu tillbaka på ett händelserikt år. Annorlunda har fått en helt ny betydelse. För SWERMAs del innebar det att planera för något helt nytt som ingen av oss hade en aning om hur vi skulle genomföra. Vi fick anpassa oss till en helt ny verklighet, i linje med det vi ställts inför under snart två år. Men jag hoppas att ni, precis som jag, kan summera det digitala Risk Forum 2021 som riktigt lyckat. Forumet genomfördes med över 200 unika deltagare, bra interaktion och inspirerande föreläsningar.

Försäkringsmässigt har vi sett ett år som följt i föregående års anda, med hög volatilitet, minskade kapaciteter och ökande premier inom de flesta försäkringstyperna. En allt mer svårarbetad marknad, men som mot slutet ändå visade lite tecken på stabilitet och i alla fall inte samma prisstegringar. Är det månne vändningen som kommer med årets tomte?

På risksidan kan man skönja ett ytterligare fokus från företagsledningar där riskhantering och skadeförebyggande arbete får allt större plats på agendan. Ett välkommet lyft för vår bransch och för riskmedvetenheten bland Sveriges företag och organisationer.

I styrelsen har arbetet under hösten handlat en hel del om projektet med ny webbsida, vilken vi hoppas lansera i början av 2022. Planeringen för ett Risk Forum 2022 är i full gång och vi kan förhoppningsvis närvara fysiskt allihop. Det blir en fantastisk tillställning kan jag lova! Vi har ny moderator inbokad och talarna är i det närmaste klara. Så låt oss nu tillsammans göra Risk Forum 2022 till historiens största och bästa, eller hur?

Fram till dess kommer vi givetvis att fortsätta våra samarbeten med våra partners, vi har intressanta seminarier, workshops och annat spännande att erbjuda. Samarbetet med IFU SSE Executive Education stärktes ytterligare under hösten med upprättande av en specialutformad IDD-utbildning för captives.

Vinnare av Gustaf Hamiltons Risk Management-stipendium kommer som vanligt att få sitt pris på Risk Forum. Här vill be er alla att hjälpa oss. Nominera! Alla medlemmar kan nominera till info@swerma.se eller till någon i styrelsen. En nominering ska innehålla en motivering till varför personen som nomineras är en värdig vinnare. Kriteriet är enligt stadgar ”den eller de personer som inom riskhanteringsområdet gjort värdefulla insatser såväl ekonomiskt som funktionellt i och för sitt företag eller sin organisation”. Mer finns att läsa på vår webbsida.

Nu tror jag vi alla ser fram emot en välförtjänt julledighet tillsammans med nära och kära. Själv har jag bakat saffransbullarna, pepparkakorna och kryddat snapsen inför julafton. Det är bara att hålla tummarna för lite snö som kommer och stannar.

En varm och hjärtlig julhälsning till er alla, så ses vi nästa år!

Karl-Johan Rodert, stolt tf ordförande i SWERMA