Sommarhälsning 2019 från SWERMAs styrelse

Sommaren är här och snart även semestern för de allra flesta och det är dags för en sommarhälsning från oss i SWERMAs styrelse. Tiden går fort när man har roligt och det har varit många SWERMA-aktiviteter under våren och försommaren. Nya styrelsen har kommit igång ordentligt med sitt arbete och vi har hunnit med flera nätverksträffar/seminarier som varit välbesökta.

Risk Forum-gruppen har redan satt igång sitt arbete inför nästa års konferens och är också på god väg att hitta en efterträdare till vår kommunikatör Michaela, som tyvärr inte kommer fortsätta arbeta med oss då hon fått fast jobb – stort grattis till dig Michaela och tack för mycket bra arbete de senaste två åren! Krönikan som Michaela skrev efter årets Risk Forum var sannolikt den bästa hittills, välskriven och fina foton rakt igenom.

På tal om Risk Forum så var eventet mycket lyckat och uppskattat när man läste enkätsvaren, vi hade också flest deltagare någonsin (205st). Break-out sessions blev en succé detta år och moderatorn Kattis Ahlström liksom de flesta talare och ämnena fick genomgående mycket höga betyg. Risk Forum-gruppen arbetade hårt och engagerat ett helt år för att konferensen skulle bli så bra som den nu blev. Positivt var också att vi hade ordföranden Anita Moe (Veidekke) och vice ordförande Alf Ottar Lysberg (Orkla) från vår norska motsvarighet NORIMA som deltagare på Risk Forum i år och vi hoppas på mer nordiskt samarbete framöver. NORIMA var för övrigt i Stockholm den 23-24 maj med 25 av sina medlemmar på sin 10-åriga jubileumsresa och representanter från SWERMAs styrelse presenterade vår verksamhet under ett av passen som gavs, vilket var väldigt uppskattat av vår norska systerorganisation.

Goda nyheter från FERMA – vår egen Anders Esbjörnsson, Group Risk Manager på NCC blev omvald till FERMAs styrelse för sin tredje och enligt FERMAs stadgar, sista mandatperiod. Anders håller SWERMAs styrelse uppdaterad med vad som händer i FERMA och är en god ambassadör för våra intressen. Även Charlotte Hedemark Hancke från danska DARIM blev omvald till sin andra mandatperiod. Finlands Tapio Huovinen från FINNRIMA finns också med i FERMAs styrelse och därmed har vi en stark nordisk representation.

Vidare så hälsar FERMA och tackar för våra svar på GDPR-enkäten – Sverige stod för 25% av totala antalet svar vilket var överlägset flest per land jämfört med de andra länderna i Europa, tack till alla er som deltog, vår input är viktig. Låt oss fortsätta engagera oss, även om det ibland är med mycket kort varsel som FERMA skickar ut dessa enkäter. Det är ju ett bra och enkelt sätt att kunna påverka i viktiga frågor som rör vår verksamhet.

Vi hoppas också på många deltagare till FERMAs Forum i Berlin 17-20 november – har du anmält dig? FERMA hälsar att hotellet där konferensen kommer hållas redan är fullt men att det finns flera andra hotell att välja på i närheten. De två teman för i år är artificiell intelligens respektive hållbarhet, två högaktuella ämnen – håll utkik, det kommer ett särskilt utskick från SWERMA inom kort med mer information om Berlin. Vi ska försöka bli många Risk Managers från Sverige i år och vi kommer försöka samordna oss med de övriga nordiska deltagarna, mer om det efter sommaren.

Det var fem år sedan SWERMA genomförde en löneenkät för Risk Managers och det var således hög tid för en ny som skickades ut i början av juni. Antalet svar var fler än förra gången, 110st jämfört med 101. Stort tack till er alla som deltog, ju fler svar desto mer tillförlitligt blir resultatet. Årets resultat och analys finns på SWERMAs hemsida, du behöver vara inloggad som medlem för att få tillgång till dokumenten. Hör av dig om du har några frågor eller synpunkter på årets resultat eller enkätens utformning – var gärna med och påverka, vi kan alltid bli bättre.

Blickar vi mot hösten så har vi många aktiviteter på gång. SWERMAs hemsida kommer att göras om till viss del så att det blir lättare att hitta användbart material. Captive-gruppen har ju mycket information om IFRS17, rapportering enligt Solvens II-regelverket, frågor om ägarledningsprövning, IDD och mycket mer, som idag lätt försvinner bland sidorna och är svåra att hitta. Vi kommer också att ta hjälp av den nya kommunikatören för att marknadsföra SWERMA och vår verksamhet bättre, både via hemsidan och på LinkedIn. I vår digitala värld gäller det att synas ordentligt på nätet med en attraktiv hemsida och vi vill nå fler som liksom vi arbetar inom riskhantering.

Till hösten kommer vi vidare satsa på nätverksträffar i Göteborg och förhoppningsvis även Malmö under nästa år, för er som inte alltid kan ta er till våra event i Stockholm. Vi hoppas på stor uppslutning så att det blir värt att fortsätta med regionala träffar. Missa inte heller GRC-dagarna den 24-25 september i samarbete med SWERMA. Gå gärna in i kalendern på hemsidan i höst och se vad mer som är planerat.

Mycket på gång alltså men nu är det dags att få lite vila för att kunna samla ny energi till hösten. Stort tack till er alla som deltagit i vår verksamhet under våren/försommaren.

Glad sommar önskar vi från SWERMA!

Athina Pehrman

Ordförande, SWERMA