Referat och bilder – Risk Forum 2023

Bifogade dokument

Stort tack till alla som deltog på årets Risk Forum!

Med närmare 300 deltagare på årets konferens så känns det inte mer än rätt att börja med ett tack till er alla som var med och gjorde konferensen till den största hittills!

Dagen började tidigt på Hotell Birger Jarl i centrala Stockholm den 27 april 2023 då deltagare välkomnades med namnlappar, och frukostmingel.

 

Konferensen inleddes med ett öppningstal från SWERMAs ordförande Karl-Johan Rodert, som välkomnade alla och presenterade styrelsen.

 

Andreas von der Heide inledde dagen med en presentation om det övergripande geopolitiska läget i världen idag och dess potentiella inverkan på framtiden. Robert Bergqvist följde upp med en presentation av den ekonomiska geopolitiska situationen, där han delade med sig av aktuell information och diskuterade möjliga framtidsscenarier. Ola Wong tog med deltagarna på en fördjupning i den potentiella konflikten mellan Kina och Taiwan, och hur dess utveckling kan komma att påverka omvärlden skulle situationen förvärras.

 

Förmiddagens program knöts ihop med en paneldebatt bestående av Andreas, Robert och Ola, ledd av moderator Staffan Dopping. Där de fick chansen att tillsammans med sina skilda expertiser diskutera dagens geopolitiska läge. Det var ett stort engagemang från alla talarna och en intresserad publik.

 

Efter lunchen, som tillretts av Hotell Birger Jarl inleddes konferensens eftermiddag med en föreläsning om cybersäkerhet av Magnus Jelen. Där fick vi höra om hur en ransomwareattack kan gå till, se ut och hanteras. Hur förhandling skiljer sig från det kommersiella och vikten av att ta in kompetens direkt.

 

Fortsättningsvis så följdes eftermiddagen av årets två breakout sessions. De första föreläsningarna hölls av Federico Vagnoni från Marsh där han berättade om integration av ESG risker inom ett Risk management perspektiv, och av Joost Krijgsman från Troostwiijk, som berättade om vikten av att ange korrekta försäkringsvärden med bakgrund mot inflationen i världen och dyrare återanskaffningskostnader.

 

Pausen som följde bjöd inte bara på ett tillfälle för mingel, utan serverade även en bit tårta för att fira SWERMA 20 år!

 

Andra sessionen av breakout sessions hölls av två par vardera. Scott Toland & Lisa Willenegger från Zurich, som delade med sig av sin kunskap kring social inflation och hur svenska företag påverkas av den dramatiska utvecklingen av försvars- och skadeståndskostnader på den amerikanska marknaden. Och Max Kollberg & Per Gustavsson från Stratsys, som talade om hur man som organisation kan ta riskarbetet till nästa nivå genom enhetliga processer, delaktighet och tydlig överblick.

 

Slutligen fick vi lyssna på en inspirationsföreläsning av Christina Stielli, som med båda fötterna på jorden delade med sig av tips och insikter för hur man kan ta hand om sig själv i en orolig, men fascinerande värld.

 

Som avslutning på konferensen tackade ordförande Karl-Johan Rodert åter alla deltagare och styrelsen, talare och Hotell Birger Jarl för en mycket lyckad konferens. Samt så presenterade han Peder Schauman, från Marsh som var sponsor för årets studentuppsatstävling och Erik Hallén som presenterade vinnaren av årets Gustav Hamiltons stipendium.

 

Studentuppsatstävlingens förstapristagare, Theodor de Sousa var på plats för att ta emot ett stipendium på 25 000 kronor för sin uppsats: “Analysing space dependencies – Methods and factors for method development”.

Gustav Hamiltons Stipendium delades slutligen ut, där tre finalister tagits fram ev styrelsen och vinnaren röstats fram av SWERMAs medlemmar. Stort grattis till Marie-Louise Björk, som utsågs till årets vinnare!

 

Efter Risk Forum avslutats så bjöds det på bubbel och tilltugg – och en oförglömlig presentation om Gimo kommun av Gunnar Johansson – gestaltad av Erik Rolfhamre, ”Monologmakaren”.

 

Tack för en oförglömlig konferens som vi hoppas och tror att alla gick ifrån med ny kunskap och insikter.

Föreläsningsbilder Risk Forum 2023

Referat och bilder Risk Forum 2023.pdf 

Dagen i bilder