Jubileumshälsning från SWERMAs ordförande

Jag förstår att det har känts lite tomt den senaste tiden. Jag ber om ursäkt. Ordförandehälsningarna har lyst med sin frånvaro, men bättring utlovas! Det blåser spännande vindar på SWERMA och vi kommer detta år bjuda på ett program som slår alla tidigare år, kan jag nästan garantera. ”Och varför detta just nu?” kan Ni ju undra. Jo, därför att

SWERMA fyller 20 år!!

Vi avslutade 2022 med dunder och brak med ett bejublat Risk Forum där fler än 200 deltagare träffades för första gången på flera år. Och jösses vilket mingelsug det fanns. Kändes som om det aldrig ville ta slut. Men misströsta inte, det kommer alltså ett ännu bättre Risk Forum inom kort, den 27 april 2023. Jag hoppas verkligen att alla kommer och tar med sig fler kollegor eller branschvänner som får ta del av denna fantastiska dag. Vi passar samtidigt då på att fira SWERMAs 20-år som samverkande organisation i risk- och försäkringsbranschen i Sverige. Varmt välkomna!

Världen är som vi alla vet i något av ett chocktillstånd. Klimatkris, inflation, krig, enegikris, politisk spänning, migrationskris, stigande cyberkriminalitet, m.m. Senaste upplagan av World Risk Report från World Economic Forum, konstaterar att vi är i en exceptionellt söndrande period i människans historia med många störningar och katastrofer. Våra roller, som innebär att vi antingen ansvarar för våra företags risker, mitigerar dessa genom försäkringsprogram eller att man som mäklare eller försäkringsgivare hjälper till att hantera dessa risker, är om möjligt viktigare än någonsin. Det kan vara lätt att försvinna eller förminska vikten av detta arbete genom att bara titta på siffror eller tabeller, men glöm inte att vi alla vill sova gott om natten också. Att veta om våra risker och att kunna hantera dessa på ett väl avvägt vis, är nyckeln till ett både hållbart och långsiktigt företagande. Där har vi alla en viktig roll att tydliggöra detta för ledningsgrupper och styrelser. Jag hoppas att SWERMA kan hjälpa er att ge verktyg och inspiration att ta just Er roll till nästa nivå eller förbättra nästa presentation. Kanske hjälpa till att förstå hur riskhanteringsarbetet kan utvecklas på ett sätt Ni inte tänkt på tidigare. Låt Er insprireras av branschkollegor och ta tillfället i akt när vi ses, att fråga eller bolla den där idén som kanske känns lite ”out there”, men som kan ta form efter en diskussion med likasinnade…

Styrelsen har som vanligt jobbat på med att formera trupperna inför året. Vi har Risk Forumgruppen som just nu jobbar på högvarv. Vi har Nätverksgruppen som fyller våra kalendrar med spännande seminarier och nätverkande, som jag hoppas att ni alla tar del av. Vi har rekordstort intresse för partnerskap och ser med glädje hur detta utvecklas hela tiden. Vi har även förnyat vårt samarbete med IFU Executive Education så att SWERMAs medlemmar fortsatt har rabatt på ett antal av deras utbildningar – så passa på att förkovra Dig med rabatt. En spännande nyhet är att vi har anställt en marknadsassistent på deltid, som kommer att hjälpa till med en hel del arbete där vi tidigare tog in konsulter. VI hoppas att detta kommer underlätta lite ytterligare för styrelsen. En närmare presentation av vår nya medarbetare, kommer när hon blivit lite varmare i kläderna, men det är inget högt odds på att ni kommer i kontakt med henne inom en snar framtid. Varmt välkommen Sara!

Vår samlande federation i Europa, FERMA, håller som vanligt ett högt tempo. I och med Sveriges ordförandeskap i EU detta halvåret, kommer vi dessutom att ha lite fördjupad kontakt mellan SWERMA och FERMA. Det finns delar i de fokusområden som Sveriges ordförandeskap har valt som ligger inom våra intresseområden. FERMAs unika ställning som remissinstans till EUs lagstiftande enhet, ger en möjlighet till att påverka riktiningen av hur lagar inom företagens riskhantering utformas. Vi hoppas att SWERMA kan bidra och att vi får ut något värdefullt av Sveriges ordförandeskap, även ur ett riskhanteringsperspektiv.

Årets Gustaf Hamiltons Risk Management-stipendium kommer att delas ut på Risk Forum. Här vill jag som vanligt be Er alla att hjälpa oss med nomineringar! Alla medlemmar kan nominera till info@swerma.se eller till någon i styrelsen. En nominering ska innehålla en motivering till varför personen som nomineras är en värdig vinnare. Kriteriet är enligt stadgarna ”den eller de personer som inom riskhanteringsområdet gjort värdefulla insatser såväl ekonomiskt som funktionellt i och för sitt företag eller sin organisation”. Mer finns att läsa på vår websida, http://www.swerma.se. Sista dag för nomineringar är den 28 februari. Därefter kommer tre finalister väljas av styrelsen. Ni som medlemmar röstar därefter fram en vinnare till Risk Forum den 27 april.

Bästa hälsningar

Karl-Johan Rodert
Ordförande SWERMA