Rapport från ”Hemma-hos” besök på LKAB i Kiruna

Swerma hos LKAB 160223swerma

SWERMA på ”Hemma-hos” besök på LKAB i Kiruna.

Toppenpresentation på botten av gruvan.

 

Den 23 och 24 februari bjöd Magnus Forsberg, CRO på LKAB, SWERMA:s medlemmar på besök till sin arbetsplats i Kiruna.

Vi var 13 stycken som hade tackat ja till inbjudan och vi blev rikligt belönade med både visuella upplevelser och verbala presentationer. Först fick vi en grundlig genomgång av hur gruvbrytningen går till flera hundra meter under jord och därefter berättade Magnus både om LKAB:s affärsmodell och det aktuella affärsläget. Sedan avrundade Magnus med att redogöra för LKABs och sitt arbete med riskhanteringen – det som han 2015 fick Swerma:s Gustaf Hamilton stipendium för. Många frågor och kommentarer från de nyfikna och engagerade deltagarna följde på detta.WP_20160223_15_34_36_Pro

Efter denna genomgång for vi upp ovan jord igen och togs med buss till Jukkasjärvi Ishotell för en avslutande middag på kvällen. Innan denna fick vi dock möjlighet att beskåda Ishotellet från insidan. Detta gjorde stort intryck på oss alla med sin eleganta design, vackra isskulpturer och att det var så stort i omfång. Turisttrycket var imponerande att se. Folk från alla världens hörn var där. Vi hann också med Isbaren, innan en suverän middag med norrländska råvaror serverades!

Påföljande morgon samlades vi alla LKAB:s anrika bolagshotell där vi hade en ordentlig genomgång, som täckte allt ifrån reflektioner från gårdagen, egna aktuella problem, trender inom riskhantering samt tankar om företagsskandaler. Detta hotell och många andra fina byggnader som Stadshuset och Kiruna kyrka måste rivas eller flyttas för att bereda plats åt ny gruvbrytning. Detta benämns samhällsomvandling och är en jätteutmaning för LKAB, som måste finansiera denna omställning av Kiruna stad liksom Malmberget.

Magnus presentation finns bilagd.

Torgny Bogärde avslutade med att lämna information om aktuella Swerma-aktiviteter och att tacka Magnus Forsberg för sitt fina värdskap, som gett oss alla tankegods, spektakulär gruvvisning och fina upplevelser; något som säkerligen blir ett minne för livet för oss som deltog.

WP_20160223_18_13_28_ProWP_20160223_18_11_36_Pro