Ordförandebrev 2017

Ordförandebrev 2017

Det här brevet var självfallet från början tänkt att vara ett sommarbrev, men sommaren kom ju aldrig riktigt igång så nu blir det ett sensommarbrev i stället. Hur nu sommaren än var och är hoppas jag att alla medlemmar åtminstone har kunnat avnjuta en välförtjänt ledighet.

Utifrån ett personligt perspektiv tog man ju uppenbarligen en stor risk med att stanna i Sverige under sommaren. Sämsta sommarvädret i Sverige sedan 1987 och i Skåne sedan 1979. Väldigt mycket regn i Skåne, men ändå inte alls på samma skala som vi nu ser i Texas/Louisiana och i Bengalen. Det är helt klart att Harvey kommer att få effekter på försäkringsbranschen. Återstår att se vilka effekterna blir.

Politisk risk är också något att beakta nästan varje dag. Allt från storpolitisk risk med Nordkorea som främsta aktör till det politiska livet i Sverige med IT-haveriet hos Transportstyrelsen och ledarkrisen i Moderaterna. I Europa fortsätter Brexit-förhandlingarna, men ingen kan påstå att det går raskt undan och det är nästa lika svårt idag som för ett år sedan att se vilka effekterna blir. Den 24 september är det val i EUs största land, Tyskland, och vi har haft val i Frankrike med en ny president som ingen utanför för Frankrike – försåvitt man inte följde fransk politik på nära håll –  visste vem det var för ett år sedan. Till detta kommer tråkig utveckling i vårt närområde och då tänker jag främst på Turkiet, men sedan tyvärr också lite på utvecklingen i Ungern och  i Polen. Kommer denna utveckling innebära att svenska företag lämnar dessa länder på sikt? Och Venezuela ska vi inta tala om. Ett land där demokratin är i fritt fall.  Allt detta och lite till kommer att få effekter. Det är det enda vi kan vara säkra på.

Jag kan fortsätta hur länge som helst och tyvärr måste jag också nämna alla dessa terrordåd som nu är så många och besinningslösa att man dessvärre tappat räkningen. Inget gott tecken. Det var annat på 70- och 80-talet. De terrordåden minns man ju fortfarande och de hade mer precisa mål. Nu är det, för att citera mina barn, mer ”random”.

Vad händer då under hösten i Swerma? Först vill jag puffa för en aktivitet som vi genomför den 6 september hos Zurich, som är snälla nog och tillhandahåller lokaler. Vi kommer lyssna på och diskutera med Ulrich Adamheit som är Head of Business Risk Analysis på Vattenfall. Mycket fokus på modernt ERM utlovas. Den 12 oktober genomför vi årets Hemma Hos. Denna gång hos mottagaren av Hamilton-stipendiet, Martti Ojanen på Loomis. Kommer med stor säkerhet att bli mycket intressant och förmodligen också visa att det kontantlösa samhället ännu är en bit bort. Jag ska heller inte glömma bort att nämna GRC-dagarna i Stockholm som genomförs av Internrevisorerna den 5 och 6 oktober med Swerma som medarrangör och som alltid brukar bjuda på ett bra program. Har ryktesvägen hört att platserna snart är slut. I det sammanhanget ska jag förstås också ange Fermas Risk Management Forum 2017 som avhålls i Monte Carlo den 15 till den 18 oktober. Även där mycket intressanta ämnen och säkert många platser kvar att fylla. Titeln på arrangemanget andas F1 rakt igenom: ”Risk Manager in Pole Position – Steering Risks in Turbulent Times”.

Som alltid ska ni hålla utkik på vår hemsida (www.swerma.se) efter ännu mer detaljerad information av Swermas aktiviteter, men jag kan redan nu säga att Risk Form 2018 kommer att äga rum den 15 mars.

Avslutningsvis vill jag önska alla medlemmar en riktigt bra start på hösten och hoppas att ni känner er motiverade och nyfikna på vad som komma skall.

Med de allra bästa hälsningar!

SWERMA

Niclas Nelson

Ordförande