Ordförandebrev & hösthälsning

Ordförandebrev & hösthälsning

Vi hoppas ni haft en fin sommar och förhoppningsvis en härlig semester och att ni fortfarande har hälsan i välbehåll trots pandemin.

Själv har jag kunnat njuta av en hel månads ledighet mellan två jobb, helt utan jobbdator och jobbmobil, inga skador eller kriser att hantera – helt fantastiskt! Golfklubborna har luftats ordentligt och antalet bollar som oförklarligt försvinner ut i ruffen, vattnet och skogen har minskat kraftigt i år och handikappresultatet förbättrats.

SWERMAs styrelse är nu tillbaka från ledigheten och har påbörjat arbetet med aktiviteterna inför hösten.

Men först en tillbakablick. På årsmötet i april valdes fyra nya ledamöter in i styrelsen och vi blev totalt två fler än tidigare (nu 11 ledamöter), vilket är en viktig förutsättning för att kunna hålla SWERMAs verksamhet på en fortsatt hög nivå både avseende kvantitet och kvalitet. SWERMA har också ingått nya partnerskap (fd. sponsorskap) med Zurich, AON, Troostwijk som guldpartners, If och Marsh som silverpartners och Polygon Skadekonsult och Willis Towers Watson som bronspartners från den 1 maj.

Risk Forum i virtuell form gick av stapeln i slutet av april och blev ett mycket uppskattat event med 200 unika deltagare under dagen. Jag vill rikta ett särskilt tack till Risk Forum-gruppen som planerade och genomförde detta event och gjorde det till den succé det blev trots alla utmaningar! Stort tack också till våra talare och partners, tack till er som deltog i konferensen, besökte partnerrummen och ställde intressanta frågor.

Risk Forum-gruppen är sedan i maj igång med arbetet inför nästa års konferens och vi hoppas verkligen att vi kommer kunna ses fysiskt då. Planeringen utgår från att det blir en fysisk konferens på Norra Latin men vi arbetar parallellt med andra alternativ i det fall pandemin sätter stopp. En ”save-the-date” kommer snart – håll utkik! Vi ser verkligen fram emot att kunna ses igen och kunna nätverka ordentligt.

Nätverksgruppen har också arbetat hårt under våren och försommaren och har framgångsrikt tillsammans med våra gamla och nya partners arrangerat hela nio nätverksträffar/seminarier innan sommaren tog vid – mycket bra jobbat! ERM-dagen i Göteborg i mars anordnades för femte året i rad och detta år var SWERMA värd. Bakom kulisserna har styrelsen under året arbetat med allt från studentuppsatstävlingen, utbildningsfrågor, föreningens ekonomi, upphandling av nya partners, captive-frågor, inlägg på sociala medier och GRC-dagarna. Hör av dig om du har några frågor eller synpunkter på årets aktiviteter eller har nya idéer – var gärna med och påverka, vi kan alltid bli bättre.

Goda nyheter från FERMA – Vår egna Laurence Eeckman (RM på Electrolux) blev invald i FERMAs styrelse på FERMA Annual General Assembly i juni i år, i hård konkurrens med tre RMs från Frankrike, Italien och Turkiet. Laurence fick med stor marginal flest röster av FERMAs 23 medlemsländer, hon gjorde ett start intryck och en mycket bra presentation inför församlingen, stort grattis Laurence! Nu har vi förutom Laurence även Charlotte Hedemark Hancke (RM på SAP Nordic) och Lene Ritz (RM på Energinet) från DARIM och Tapio Huovinen (RM på UPM) från FINNRIMA i FERMAs styrelse och därmed har vi en mycket stark nordisk representation med 4 av 12 ledamöter.

FERMAs Risk Forum som skulle gått av stapeln i oktober 2021 i Köpenhamn har tyvärr på grund av pandemin fått flyttas fram till 2022 – förhoppningsvis kan konferensen bli av i fysisk form då. FERMA ersätter höstens Forum med ett Risk-seminarium i digitalt format med intressanta ämnen, programmet finns på FERMAs hemsida www.ferma.eu.

I augusti hade vi förmånen att få lyssna till en intressant virtuell ”hemma-hos” intervju med årets Gustaf Hamilton-stipendiat Erik Hassel från AB Volvo. Intervjun hölls av Peder Schaumann på Marsh, SWERMAs silverpartner. Eventet var mycket välbesökt och formatet uppskattat trots att vi inte fysiskt kunde besöka Erik på Volvo i Göteborg – grattis igen Erik till stipendiet, som i år röstades fram av medlemmarna själva.

Blickar vi framåt så arbetar SWERMA med ett större projekt – ny hemsida! Den nuvarande hemsidan har fungerat bra i många år men tekniken går famåt och vi behöver en mer lättarbetad sida som kräver mindre underhåll och administration samt ger ökad medlemsnytta. Ni kommer se när den nya sidan lanserats, den kommer bli modern, lättnavigerad och snygg!

Till sist vill jag tacka för mig och mina totalt 5,5 år i SWERMAs styrelse varav de senaste 2,5 åren som ordförande. Jag har efter en fem månader lång lämplighetsutredning blivit godkänd av Europeiska Centralbanken för ett mycket spännande styrelseuppdrag i SEB Baltikums Supervisory Council. Uppdraget är omfattande och ECB godkänner inte fler sidouppdrag, jag måste därför lämna mitt uppdrag i SWERMA. Jag lämnar över ordförandeklubban från den 1 september till vice ordförande Karl-Johan Rodert som kommer leda SWERMA som tillförordnad ordförande fram till nästa årsmöte i maj 2022. Karl-Johan har arbetat i styrelsen i flera år, han har lång erfarenhet som risk manager och kommer att leda föreningen på ett utmärkt sätt.

Stort tack till er alla som deltagit i vår verksamhet under 2021. Ta hand om er och håll er friska.

Vi ses på SWERMAs aktiviteter famöver!

Athina Pehrman

Avgående ordförande

SWERMA