, Inlagd av: Ella Nilsson

Kategoriserad i: Dokument, Konferens, Nyheter, Risk Forum

Risk Forum 2016 blev en fullspäckad dag med föreläsningar i temat en värld i förändring där en fullsatt salong lyssnade och ställde frågor till ämnen som berörde terrorism, risker, samhälls- och branschaktualiteter. 

 

Den årliga och största konferensen i risk- och försäkringsbranschen i Sverige har gått av stapeln för den här gången. Så som föregående år kunde vi se ett ökat intresse och ett deltagarantal som steg upp till 165 konferensgäster. Medlemmar och gäster fick en dedikerad dag till att mötas under trevliga former med branschkollegor och utbyta både samtal, kunskap och inspiration.

Under öppningsanförandet påminde SWERMAs ordförande Niclas Nelson om medlemsnyttan och hur viktigt det är att du som medlem gör din röst hörd. Dagens moderator Elisif Elvinsdotter inledde med att läsa upp definitionen av ordet ”risk” i ett utdrag ur Svenska Akademin: ”möjlighet att något icke önskligt (ngt olyckligt eller obehagligt) skall inträffa – att en skada eller förlust skall drabba någon eller något, fara för inträffandet av sådan händelse.”. Därefter kickade Risk Forum 2016 igång!

Charlotta Grähs, Senior Vice President, General Counsel & Secretary, Trelleborg & Heléne Vibbleus, Styrelseledamot, Trelleborg var först ut och höll en innehållsrik föreläsning om en koncernlednings syn på risk. Som marknadsledare har de ett strikt regelverk att efterleva. De belyste risker vid förvärv och hur viktigt det är att vara lyhörd och påläst som styrelseledamot. Beroende på jurisdiktion och viket land ett förvärv sker i kanske man måste ”kill your darlings”. De största utmaningarna berättade de ligger i risken för återkallelse, konkurrenslagstiftningen, åtgärdsplaner för viktigare siter, kontrakt och distraktion, exempelvis ett nytt bolag där säljare inte förstår konkurrenslagstiftningen. De jobbar förebyggande med stresstester, BCP, kommunikationsplaner och strategi samt deras egenutvecklade översiktsplan ”risk universe”.

Från Linklaters gästades Risk Forum av Elisabet Lundgren, Partner, M&A Corporate Linklaters & Niclas Widjeskog, Head of Dispute Resolution. De berättade bland annat om breakfees som en stor stötesten i transaktionsavtal när svenska företag ska etablera sig i USA. I Sverige är det inte så vanligt med breakfees men en annan kontraktrisk som är desto vanligare är avvikelser i avtal som kan ställa till fel. Till exempel i stora it-projekt med många konsulter involverade. Deras råd är att det är bättre att gå in och omförhandla avtalet i sådana fall.

Thomas Glimstedt, Head of Payments, Länsförsäkringar Bank, berättade om säkerhetstänket kring Swish men inledde med WTF – what’s the future? Han blickade även tillbaka och kunde konstatera att när hem-PCn kom 1998 kunde man helt enkelt dra ut sladden ur kontakten när någon hacker knackade på och så var problemet löst. Idag är bedragarna betydligt mer sofistikerade än så och där pengarna finns, finns de. Thomas berättade också om att det tog två år att utveckla Swish och att det var bra timing med att mobilt bank-Id kom. Idag använder miljontals svenskar Swish och nowism – allt ska ske nu, är kundernas nya krav.

Azita Shariati, vd Sodexo Sverige AB och inspiratören dagen till ära, uppmanade oss att inte tro på vår världsbild och berättade sin historia om hur hon kom till Sverige, isbjörnarnas land, som kärleksflykting, om outtalade koder och att klättra i träd. Ska man någonstans så måste man tro på sig själv och våga. Ingen krattar vägen åt dig. Men man måste göra det tillsammans med andra. Hennes bästa medicin mot fördomar och gamla vanor, ja det ville hon meddela är barnasinnet. När man klättrar i träd utvidgar man sina vyer.

Elisif Elvinsdotter som också är journalist bjöd på en omvärldsbevakning med tillbakablick på terrorism då och nu, klimathot och en globaliserad och förändrad värld med flyktingkris med mera. Och hur ser det ut i försäkringsbranschen? Fredrik Rosencrantz, CEO Global Corporate in EMEA, Zurich Insurance & Silvi Wompa Sinclair, Head of Private Equity Practice, Willis bjöds upp på scen för att diskutera förändringar i vår omvärld utifrån ett försäkringsperspektiv.

Jens Näsström, Regional Security Manager, International SOS talade om dagens reserisker, virus och exempel på hur man undviker kidnappning och andra risker på sin resa. Till exempel situationen när man kommer till flygplatsen och man ser sin en taxikille stå med skylt Mr Nasstrom. Men det är egentligen inte min taxikille för han har bara sett en annan skylt med mitt namn och skrivit av på en kartongbit. Hur kan man undvika att åka iväg med honom? Kan man få en bild från taxibolaget på chauffören innan man hoppar in i bilen? Jens påpekade också vikten av att göra sin research innan resan och kontrollera om det är något särskilt som händer på destinationen de aktuella datumen. I de lugnaste vatten, ja – oftast kan det vara den mest vana affärsresenären som kanske stannar till och filmar kravallpolisen istället för att springa ifrån platsen.

Från London gästade Mark Harris, Director, Olive Group Risk Forum. Mark berättade om olika händelseförlopp vid kidnappning och olika scenarier som skulle kunna ske vid en kidnappning. Som affärsresenär hade han själv en gång lyckats undvika en grupp män som var på väg att attackera honom. Mark skulle promenera från hotellet till ett möte och lyckades sätta sig själv i säkerhet inne på ett litet bankkontor nära en säkerhetsvakt tack vare att han på förhand hade lokaliserat “safety areas” på kartan. I en krishanteringsgrupp poängterade han noga att det var a o med kommunikation.

Åhléns City har 13 miljoner besökare per år. Det är min roll som säkerhetschef att se till att de är säkra, säger Anders Lundqvist, Security Manager, Åhléns AB. Lördagen den 11 december 2010 smällde en bilbomb i centrala Stockholm och en man sprängde sig själv till döds på Barnhusgatan. Då fick Åhléns City verkligen en prövning om hur väl deras krishantering fungerade. Anders berättade om händelseförloppet från det första telefonsamtalet.

Johan Willaert, President i FERMA besökte även Risk Forum. Förutom att berätta om hur FERMA jobbar med kommunikation för att nå ut till Risk Managers i Europa berättade han även om FERMAs ny certifieringsprogram rimap. Med certifiering från rimap kan Risk Managers utveckla sina karriärmöjligheter och öka konkurrensläge, internationell respekt som öppnar möjligheter i multinationella organisationer, förbättra möjligheter för större ansvarsområden och vinna ett erkänt oberoende av sin professionella status hos styrelse & ledning.

Under dagen hann vi också med att dela ut Studentuppsatspriser och Gustaf Hamiltons RM-stipendium. Första pris i 2015 års uppsatstävling tilldelades Amanda Löfgren och Linda Lundin, Handelshögskolan Stockholm som skrivit ”Det etiska ledarskapets roll i kampen mot korruption”. Karin Friberg, Chief Risk Officer på If, tilldelades Gustaf Hamiltons RM-stipendium 2016 med juryns motivering ”för att med mod och envishet synliggjort och implementerat strukturer för delvis nya riskfaktorer i en organisation redan eftertryckligt präglad av risk och för detta arbete fått både internt och internationellt erkännande”.

Dagen avslutades med god middag och trevligt mingel på World Trade Centers piazza.

Logga in för att se bilder från dagen.

Ett stort tack till alla medlemmar, gäster, talare, sponsorer och andra medverkande för 2016 års Risk Forum. Väl mött nästa år igen! 

Med bästa hälsningar & glada påskönskningar,

SWERMA

Ps. Vi kommer snart att skicka en utvärdering om konferensen. Håll utkik och passa på att berätta för föreningen hur du upplevde dagen.